Mystisiä kertomuksia

Basam Books on kunnostautunut klassikkokirjojen käännöstyössä. Tähän kuuluvat myös Arthur Machenin teokset. Tästä blogista löytyy blogikirjoitus Machenin teoksesta Sirpale elämää. Mystisiä kertomuksia on sekin tutustumisen arvoinen käännös.

Suomentajana on toiminut Hannu Poutiainen. Esipuheessa hän kertoo, että kirjailija syntyi Caerleonissa Walesissa 3.3.1863. Alue oli roomalaisvallan alla noin vuosina 74-75. Alueeseen liittyy myös paljon kansallismytologiaa.

Myytin mukaan itse kuningas Arthur piti hoviaan Caerleonissa ja aloitti Graalin maljan etsinnän sieltä pyöreän pöydän ritareineen. Sepitetty historiallinen aines sekä arkeologiset kaivaukset eivät voineet olla vaikuttamatta kirjailijanalkuun, joka tunnettaisiin myöhemmin kirjailijanimellä Arthur Machen.

John-isä hoiti kirkkoherran virkaa oman isänsä eli Arthurin isoisän jälkeen. Menneisyys ja nykyhetki kohtasivat monella tavalla. Poutiainen sanoittaa sitä niin, että Arthur sai jotakin irti oman asuinalueensa menneisyydestä nimenomaan tilakokemuksen kautta. “Paikat, joissa vaeltelu on vaeltelua historian kerrosten lävitse, ovat Machenin tuotannon vakionäyttämöitä.”

Machen päätyi kirjailijaksi, kun hänen urasuunnitelmansa kariutuivat kerta toisensa jälkeen. Hän pääsi kirjakauppiaan apulaiseksi ja vanhan ranskankielisen kirjallisuuden kääntäjäksi. Taloudellisesti elämä ei ollut hääppöistä. Arthurilla oli kuitenkin aikaa ja tilaa ajatella – sekä vaellella maaseudulla.

Machen arvosti synnyinseutuaan, mikä näkyy hänen kirjallisessa tuotannossaan. Siellä – hänen omien sanojensa mukaan – eteen piirtyi lumotun maan näky. Arthur Machenin tarinat, joista moni on modernin kauhukirjallisuuden klassikko, palautuvat lopulta kyseisiin maihin ja mantuihin.

Jossain vaiheessa kirjailija sai perintörahoja, joiden turvin hän saattoi kirjoittaa. Myöhemmin hän toimi Literature-lehden päätoimittajana. Amy-vaimonsa kuoltua (1899) hän alkoi vaellella kaupungilla tietämättä itsekään, mikä oli totta, mikä kuviteltua.

Kriisin seurauksena Arthur liittyi kiertävään teatteriseurueeseen, jossa hän tapasi tulevan toisen vaimonsa Dorothien. Myöhemmin Arthur työskenteli Daily Mail -tabloidissa ja The Evening Newsissä. Vuonna 1932 hän sai valtioneläkkeen.

Machen eli loppuvuoteen 1947. Hänen hautakivessään on kaiverrus: Omnia exeunt in mysterium. Kaiken lopussa todellakin on mysteeri. Itse elämä on täynnä mystisiä kokemuksia.

Walesilainen kirjailija Machen oli luomassa legendaa Monsin taistelusta (1914). Britit taistelivat saksalaisia vastaan mutta pääsivät kuin pääsivätkin puolustusasemiin Marnejoelle ja estivät Ranskan sotilaiden joutumisen saarroksiin.

Machenin kirjoitus The Bowmen (Jousimiehet) The Evening News -lehdessä aloitti lumipalloefektin, joka synnytti legendan hohtavista jousimiehistä tai enkeleistä. Tarinaan liittyy myös Pyhä Yrjö, joka olisi tullut apuun. Machenin mukaan kaikki oli sepitettä. Monet lukijat halusivat silti uskoa tarinan todeksi.

Vuonna 303 Diocletianus määräsi kristittyjen vainon Rooman valtakunnassa. Yrjö palveli keisarin omassa henkivartiokaartissa. Hän kieltäytyi vainoamasta kristittyjä. Kyseisen henkivartijan kaula katkaistiin. Sanctus Georgiusta kunnioitetaan siksi marttyyrina.

Machenin teokset ovat myös lukukokemuksia. Niissä on monia kerroksia. Nämä ovat paitsi kerronnallisia myös historiallisia. Myös henkilöhistoriallisia. Niiden mystisyys piilee tarinankerronnassa: Ei niinkään yliluonnollisessa kuin kätketyssä ja mielikuvituksellisessa maailmassa.

Kirjoittanut: Tea Holm

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: