Rooma: opas pyhiinvaeltajalle 

Rooma: opas pyhiinvaeltajalle (Kirjapaja, 2023) on nimensä mukaisesti matkaopas Roomaan henkilölle, joka on kiinnostunut pyhistä paikoista ja Roomasta myös hengellisen elämän matkakohteena.

Kirjoittajat ovat katolinen teologian tohtori Emil Anton ja Olarin seurakunnan kappalainen Antti Kruus, joka on järjestänyt yli 50 pyhiinvaellusmatkaa Italiaan. Asiantuntemus on kohdillaan niin teologisesti kuin muutoinkin.

Kirja on pienikokoinen ja kevyt, kuten matkakirjan kuuluukin olla. Sen sijaan kirjan sisältö on suuri ja painava. Se on pyhinä pidettyjen Rooman ja Vatikaanin matkakohteiden lisäksi läpileikkaus varhaiskristillisyyteen, sen historiaan ja traditioon.

Perimätiedon mukaisesti kirjassa Rooma: opas pyhiinvaeltajalle esitellään muun muassa Pietarin ja Paavalin haudat sekä kerrotaan heidän kuolinpaikkoihinsa liittyvät yksityiskohdat. Jerusalemin pyhät portaat voi kiivetä vain polvillaan. Kuten Luther teki.

Kaikkien matkakohteiden yhteydessä ovat aukioloajat ja tärkeimmät tapahtumat sekä värikuvat. Lukijalle tutuiksi tulevat niin Pietarinkirkko, Lateraanikirkko kuin Paavalin basilika sekä Suuri Marian kirkko.

Santa Maria Maggiore on suurin Neitsyt Marialle omistetuista kirkoista Roomassa. Paavi Liberius näki 300-luvun puolivälin jälkeen unen, jossa Neitsyt Maria pyysi häntä rakentamaan itselleen kirkon paikkaan, jossa sataa lunta kesällä.

Reliikit eli pyhäinjäännökset ovat nekin kiehtovia. On kuitenkin epäselvää, mitkä pyhäinjäännökset ovat aitoja. Ajoituksiakin on tehty, minkä perusteella tiettyjä reliikkejä pidetään aitoina.

Kirja paljastaa myös, kuinka ja milloin on mahdollista nähdä itse paavi. Mukana on rukouksia pyhiinvaeltajan iloksi. Tämän erikoisen matkaoppaan luettuaan tulee mieleeni, että nämä paikat on nähtävä ja myös koettava livenä.

Pyhien paikkojen paljous Roomassa ja Vatikaanissa saa lukijan pään pyörälle. Matkaa kannattaa siis suunnitella etukäteen. Rooma: opas pyhiinvaeltajalle esittelee paitsi Rooman pyhien kohteiden paljouden myös niiden kulttuurihistoriallisen rikkauden.

Apostolien jalanjäljissä on hyvä kulkea. Kirjan lopussa on Sata sanaa italiaa. Matkaseuraa ja sopivaa matkustusajankohtaa odotellessa. Ciao, Roma! Arrivederci, Città Eterna.

Kirjoittanut: Tea Holm, fil. toht. uskontotieteestä ja systemaattisesta teologiasta, kirjablogisti ja tietokirjailija

Rooma: opas pyhiinvaeltajalle on ostettavissa esim. Sacrumista.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: