Kaikki tiet vievät Roomaan (Hemmingus 2022, kirja-arvio)

Kaikki tiet vievät Roomaan: 17 suomalaisen matka katoliseen kirkkoon on mielenkiintoinen kirjauutuus. Se kertoo intiimisti erilaisten suomalaisten matkan katolisen kirkon siipien suojaan. Tutuksi tulevat niin vapauttava rippi kuin kaunis jumalanpalveluselämäkin.

Uskolle ei ole järkisyitä. Sille voi toki olla teologisia perusteita. Vuosisatainen Traditio kantaa. Traditio isolla T-kirjaimella viittaa siihen, mikä katolisessa kirkossa on muuttumatonta ja ollut olemassa alusta asti. Pienellä t-kirjaimella olevaa traditiota on mahdollista muuttaa.

Olen opettanut katolista uskontoa ala- ja yläasteella jonkin verran Espoossa ja Helsingissä. Minua kiinnostaa katolisen kirkon vetovoima reformaatiosta huolimatta tai sen takia.

Kirjassa on virkistävää se, että se tuntuu aidolta. Ketään ei yritetä käännyttää, mutta vaikuttavia ovat kuvaukset Jumalan läsnäolosta ja Jeesuksen tosiasiallisista askelista maan päällä, tomussa. Ne koskettavat lukijaa.

Lopulta katoliseen kirkkoon ovat matkustaneet niin ateistit, agnostikot kuin etsijätkin. Näyttelijä, muusikko, dominikaaniveli, perheenäiti, lapseton pari. Kertojina ovat suomalaiset katolilaiset ulkosuomalainen mukaan lukien. Teos perehdyttää lukijansa katolilaisten ajatusmaailmaan.

Suomen kuuluisin katolilainen lienee Timo Soini. Jos yrittää ymmärtää katolista uskoa vain opin kautta, epäonnistuu. Katolilaisuus näyttäytyy kirkkokuntana, joka ei aina kysy järkeä vaan ennen kaikkea uskoa – ja heittäytymistä. Onko se sitten sokeaa uskoa vaiko ei, jää kokijan ja lukijan varaan.

Omakohtaiset kertomukset teoksessa Kaikki tiet vievät Roomaan antavat mahdollisuuden ymmärtää, miksi suomalainen aikuinen päättää käydä läpi katoliseen kirkkoon liittymisen pitkän prosessin ja sitoutua katolisen kirkon oppiin.

Olen tällä hetkellä katolisen kirkon johdantokurssilla, jota vetää isä Tuomas Nyyssölä, Pyhän Ursulan seurakunnan kirkkoherra. Suomalaisille uskonto on yksityisasia, mutta kurssi osoittaa, että uskonasioista saa ja voi puhua. Teologille se on toki luontevaa, mutta ei välttämättä kaikille maallikoille.

Kirjan kustantaja on Hemmingus. Kuten kirjan takakannessa todetaan: “Lue ja ylläty. Naura ääneen ja pidä nenäliinat käden ulottuvilla.” Tämä kirja siitä, miksi joku haluaa liittyä katoliseen kirkkoon, ei todellakaan ole mikään kuiva lukupaketti.

*****

Kuva: Kaikki tiet vievät Roomaan (Tiina Wagner & Kirsti Ellilä).
Kertomukset on koottu toimivaksi kokonaisuudeksi.
Tätä kirjaa on helppo lähestyä.

Lisätietoja katolisesta kirkosta ja katolilaisuudesta:
Kysy katolilaiselta You Tube -kanavalta.

Kirkko on kaikkien uskovien äiti. Jumala ei voi olla kenenkään Isä, ellei kirkko ole hänen äitinsä. (Katolisen kirkon katekismus, § 181)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: